Trafik Berganda Dengan Laman Pertukaran Trafik Auto

Salah satu lagi cara menambahkan trafik blog anda adalah melalui laman Perkongsian Trafik secara Auto.

Tapi cara ini tak berapa digalakkan kerana trafik yang datang kurang berkualiti kerana ia bersifat menarik trafik semata-mata.

Memang bukan trafik dan pelawat yang berkualiti.

Contoh laman Pertukaran Trafik Auto boleh cuba klik banner di bawah:




Website Traffic

Kalau bertujuan untuk menaikkan semangat anda berblogging bolehla. Tapi untuk portfolio anda dalam dunia blogging memang tak boleh.

Ia umpama robot yang singgah ke blog anda.

18 Teknik Mudah Promosi Blog

Kepada yang baru nak berblogging ataupun yang dah lama tapi belum lagi tahu cara nak promosi blog, saya telah menyediakan 18 teknik mudah promosi blog anda. Ada banyak lagi cara promosi tapi saya cuma senaraikan beberapa teknik saja yang paling mudah untuk anda sebarkan link blog anda kepada orang lain. Gunakan teknik ini sebaik mungkin dan rajin-rajinkan diri anda..:-D

1. Sentiasa mengemaskini blog dengan artikel terbaru. Jangan biarkan blog anda terbiar dengan artikel yang lama.

2. Bagi benda yang percuma untuk orang download supaya orang seronok melawat blog anda.

3. Kenalpasti sasaran pelawat contohnya blog yang menjual tudung sasarannya adalah wanita. Jadi, banyakkan promosi kepada blog yang pemiliknya adalah wanita.

4. Tinggalkan komen pada Chatbox dan promote link anda bagi blog yang mempunyai Chatbox

5. Buat link Exchange / banner exchange dengan blog lain.

6. Rajinkan diri untuk komen di blog orang lain dan letakkan sekali link anda.

7. Buat analisis statistik pelawat blog anda menggunakan tools percuma iaitu Google Analytics. Kalau anda tak tau lagi cara nak guna, baca Panduan Memasang Google Analytics di sini http://www.mediafire.com/file/jyw3nnmzm5q/Panduan Memasang Google Analytics.pdf

8. Buat page contact us untuk mendapatkan feedback dan komen dari pengunjung.

9. Cipta sendiri tagline yang menarik untuk memudahkan pelawat ingat blog anda. Contohnya Just Do It untuk Nike, Rentak Muzik Terkini untuk ERA, Sumber Informasi Terkini untuk zuarxpdc.blogspot.com

10. Dapatkan PageRank (PR) yang baik di dalam Google dan Search Engine.

11. Gunakan function RSS supaya orang lain boleh subscribe. Contohnya boleh baca melalui e-mel. Anda boleh masukkan e-mel ke dalam kotak di bahagian atas blog saya.

12. Gunakan domain yang ringkas supaya mudah diingati.

13. Promosi melalui signature email.

14. Promosikan pada laman social yang popular seperti facebook, myspace, friendster, twitter dll.

15. Submit URL blog anda di Directory Listing seperti DMOZ.org, blogmalaysia.com dll.

16. Submit URL di search engines. Contohnya Google, Yahoo, Alexa, MSN dll. Lihat sini

17. User friendly. Jangan masukkan terlalu banyak javascript, gambar atau animasi supaya blog boleh loading dengan pantas

18. Bagi blog yang ada widget feedjit, lepas anda melawat sesuatu blog URL blog anda akan tersenarai pada widget feedjit blog tersebut dan tuan punya blog mesti akan melawat balik. Setiap hari anda lawatlah blog tu untuk dapatkan traffic percuma.

Penulis: zuarxpdc
Blog: http://www.zuarxpdc.com
Reference: http://www.zuarxpdc.com/2009/12/18-teknik-mudah-promosi-blog.html

Tips Meningkatkan Trafik Melalui Penajaan Peraduan

Post kali ini akan berkongsikan tips meningkatkan trafik melalui penajaan peraduan di blog orang lain. Industri blogging pada masa ini amat meriah dengan peraduan a.k.a contest yang dianjurkan. Tips ini semestinya memerlukan anda sedikit pelaburan berbanding tiada pelaburan diperlukan untuk tips meningkatkan trafik dengan komen, meningkatkan trafik dengan blogwalking, begitu juga meningkatkan trafik dengan publish gambar lucu.

Ketiga tips yang terawal tadi kita hanya memerlukan usaha dan keringat tanda mengeluarkan wang atau perbelanjaan. Namun hasilnya belum diketahui lagi. Jika anda melaburkan sedikit wang dengan sponser atau taja peraduan/contest di blog popular, peratus anda untuk mendapat trafik yang banyak adalah tinggi. Ini kerana blog popular semestinya sudah mempunyai pelawat yang ramai.

Selain itu, dengan menaja peraduan di blog popular, anda juga dapat menaikkan kredibiliti anda sebagai seorang blogger. Walaupun anda seorang blogger baru namun mampu menaja peraduan.kontast di blog popular, maka anda akan dianggap hebat dan blogger lain akan menjadikan anda sebagai inspirasi.

Jadi, untuk mningkatkan trafik blog/website anda, jadilah pemurah sedikit dengan menjadi penaja kepada peraduan/contest diblog popular. Antara blog popular yang selalu menganjurkan peraduan/contest adalah blog Denaihati.

Sekian,
Wassalam

Tips Meningkatkan Trafik Melalui Blogwalking


Assalamualaikum semua. Aku Yiedpozi, salah seorang penulis jemputan di blog ni ingin berkongsi 'Tips Meningkatkan Trafik Melalui Blogwalking'. Tips ni memang berkesan untuk mempromosi blog korang. Jangan la pulak korang fikir kalau korang dah tulis blog, orang akan datang cari blog korang sendiri. Kalau korang tu artis or selebriti ke, takper lah sebab mesti ada orang yang akan google pasal korang. Tetapi kalau korang ni orang biasa seperti aku yang ingin blog dikenali, rajin-rajin kan diri untuk menziarahi blogger-blogger lain.

Ayat apa yang korang nak tinggal time blogwalking? Gunakan ayat-ayat yang lembut dan sopan. Contoh "Salam ziarah, jemput lah singgah ke blog saya. Ada entri baru la..." Ataupun, korang puji2 sikit blog tu. Contonya, "Wah, cantiknya blog awak". Ikut kreativiti korang lah.

Jikalau blog itu tidak ada shoutbox, korang terpaksa menggunakan kaedah yang ke 2 iaitu komen blog tersebut. Aku sarankan korang komen blog yang memakai plugin 'CommentLuv'. Itu juga boleh meningkatkan trafik blog korang. Tak sia-sialah korang blogwalking ke blog yang tidak ada shoutbox.

Penulis: Yiedpozi
Blog: http://www.yiedpozi.info/

Tips Meningkatkan Trafik Melalui Gambar Lucu

Post sebelum ini aku ada share tips meningkatkan trafik dengan komen. Jadi hari ini sebagai tips kedua ialah menaikkan trafik blog dan website dengan post gambar-gambar lucu di dalam blog. Terdapat banyak gambar lucu yang korang semua boleh cari melalui pak cik angkat korang tu. Iaitu pak cik Google. Die ada banyak simpan gambar lucu dan kelakar.

Tapi perlu diigatkan supaya anda mencipta kelainan sikit dalam post anda sebab gambar kelakar dan lucu nie dah banyak blogger lain sharekan di blog mereka. Korang boled cipta kelainan dengan menyediakan dialog yang bangang tahap gaban, atau apa saja yang boleh menambahkan lagi kelucuan gambar tersebut. Lagi bagus kalau anda sendiri yang create atau cipta gambar kelakar dan lucu tu. Sudah tentu akan lain dari yang lain.
Contoh Gambar Lucu dan Kelakar : Dari Pak Cik Google

Seperti kita tahu, ramai pekerja mencari sumber yang boleg menghilangkan stres mereka dan antaranya adalah gambar kelakar dan lucu. Jadi, ambillah kesempatan ini dengan postkan gambar kelakar di blog korang bertujuan menaikkan trafik blog korang.

Sekian tips meningkatkan trafik blog kali ini.